V lete beháme po lese, v zime cvičíme vo fitku. Zdravo sa stravujeme. Jeme menej tmavého mäsa a viac zeleniny. Používame kozmetiku s rastlinnými výťažkami. Separujeme odpad. A tak ďalej, a tak ďalej… Pri všetkých týchto činnostiach myslíme aj na svoje zdravie, aj na prírodu.

Ale čo v práci? Správame sa ekologicky aj po príchode do kancelárie? Aj firmy a organizácie môžu predsa prispieť k tomu, aby po nás na zemi zostala menej viditeľná stopa. Hovoríte si, že je to náročné? Prečítajte si zopár mojich tipov, ako vytvoriť ekologickú kanceláriu. Nič vás to nebude stáť, a to doslova.

V prvom blogu na túto tému sa zameriam na kuchyňu.

Plastic containers for garbage of different types. Vector illustrations in cartoon style. Container for garbage and waste, metal paper and glass

  1. Trieďte. Smetné koše na papier a plasty sú už štandard. Posuňte separovanie na vyšší level. Batérie z počítačových myší hádžte do samostatnej nádoby a z času na čas ich odovzdajte v obchode s elektro, v potravinách alebo v drogérii. Máte kolegu, ktorý sa cez víkendy rýpe v záhradke a má vytvorený kompost? Kompostujte spolu s ním. Do jednej nádoby vyhadzujte zvyšky ovocia a zeleniny. Kolega sa určite poteší, že mu takto pomôžete vytvoriť hnojivo oveľa skôr. Separovanie odpadu si vyžaduje smetné koše, ktoré sú označené a je na nich uvedené, aké smeti do nich patria. Ak vám na tom skutočne záleží, niekedy musíte kolegov možno aj upozorniť, ak odpad netriedia dôkladne alebo si nevedia rady.

2. Minimalizujte odpad. Zamyslite sa, akých odpadkov sa vám v kancelárii vytvára najviac. U nás sa často hromadia obaly z jedla. Ak pravidelne nevládzete zjesť v reštaurácii celú porciu obeda a necháte si zvyšok zabaliť, prípadne, ak nesiete obed kolegovi, ktorý nestíha vytiahnuť päty z kancelárie, skúste si zobrať so sebou sklenené alebo plastové nádoby na potraviny. Hneď uvidíte, ako tie biele polystyrénové obaly budú zo smetného koša postupne miznúť.

Wodden box full of mixed fruit [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/13387665#1f2664e2][img]http://dl.dropboxusercontent.com/u/8663481/ISTOCK%20BANNERS/Fruits%26Vegetablesboxes.jpg[/img][/url] [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/11381987#1dcfbe71][img]http://dl.dropbox.com/u/8663481/ISTOCK%20BANNERS/Fruits%26Vegetables.jpg[/img][/url]

3. Dostávate ovocie do kancelárie? Či je leto, či je zima, vždy máte na výber tie isté druhy? Bezchybné jablká, presne tvarované banány, veľké pomaranče? Radšej by ste si v lete pochutnali na šťavnatých broskyniach a sladučkých jahodách zo Slovenska? Vymeňte dodávateľa. Hľadajte takého, ktorý spolupracuje s miestnymi farmármi a dodá vám sezónne a lokálne ovocie. Prinesú vám ho v papierovej debničke a zväčša do nej pridajú okrem objednaného aj nejaký chutný bonus.

4. Vymeňte barely s vodou za automat na filtrovanú vodu. Je pripojený k vodovodnej sieti, nie je teda potrebné neustále vymieňať prázdne barely za plné. Nielenže nebudete piť vodu z plastu, ale ušetríte aj na doprave a odvďačí sa vám ovzdušie.

Closeup shot of a group of businesspeople holding a plant growing out of soil

5. Kávovar na kapsuly nahraďte automatickým kávovarom na espresso, má totiž niekoľko nevýhod. Kapsuly sú neekologické, keďže nie je jednoduché separovať ich. Ich cena je dokonca vyššia ako za zrnkovú kávu a ste nútení kupovať len jednu značku kapsúl, ktoré presne sedia do vášho stroja. Taký automatický kávovar vám stlačením jedného gombíka pripraví espresso z čerstvo namletých kávových zŕn. Zvyšky kávy potom môžete pridať do kompostu pre kolegu alebo ich môžete zmiešať s vodou a polievať nimi kvety. Najmä muškáty sa vám zavďačia.

Verím, že moje tipy vás inšpirujú a spoločne prispejeme k rastu firiem, ktoré myslia na našu prírodu.

Lucka